Koduaia õunte säilitamine

Pilt: NoName_13 / pixabay.com

On väga mõistlik säilitada pikemalt koduaia puhtaid, tervislikke ja hea maitsega õunu, et saaks neid ka vitamiinivaesel ajal tarbida. Importõunte transportimisel ja säilitamisel kasutatakse palju keemiat, neis pole ka sellist elujõudu, nagu koduaias kasvaval puuviljal. Kuidas säilivad õunad kõige paremini ja milliseid tingimusi on vaja nende pikemaks säilitamiseks?

Madal temperatuur aeglustab õunas toimuvaid biokeemilisi protsesse. Optimaalne temperatuur on 0 kuni +4 kraadi. Paljud sordid siiski ei talu alla +4, mistõttu võiks see ollagi optimaalne säilitamistemperatuur. Temperatuuri kõikumine halvendab õunte säilimist, mistõttu tuleks jälgida ühtlast temperatuuri. Kui õunu on hoitud madalal temperatuuril, siis tuleks enne tuppa toomist hoida veidi aega 8-12 kraadi juures. Madalal temperatuuril hoides vajavad õunad ka sobivat õhuniiskust (85-90%). Soojas ja liiga kuivas ruumis närtsivad puuviljad kiiresti, liigniiskes aga hakkavad hallitama ja mädanema. Kõige parem on hoida õunu lahtistel riiulitel. Kui õunu säilitatakse suures koguses kastides, siis tuleks säilituskastide vahele jätta õhukoridorid. Väikeses hoiukohas saab kontrollida temperatuuri termomeetriga ja õhuniiskust niiskusemõõtjaga, üleliigse niiskuse saab niiskuseimuriga kokku korjata.

NB! Kartulikeldris pole hea õunu hoida, seal kipuvad need väga kiiresti mädanema minema.




Kõige parem on maasisene või majaalune kelder, aga võib säilitada ka mõnes muus parajalt jahedas ja õhurikkas ruumis. Suvel vajab see korralikku puhastamist ja tugevat õhutamist. Ka desinfitseerimine on vajalik, näiteks seinte valgendamine lupjamise teel. Sügisel on vaja ruumi jahutada ja talvel hoida selles ühtlast temperatuuri. Vajadusel peaks sellise ruumi niiskemaks muutma, pritsides põrandale vett või lund, võib panna ruumi ka veenõu. Kui ruum on liiga niiske, aitab niiskuseimur. Külmkambrites aitavad külmutusseadmed hoida vajalikke tingimusi. Pikema säilitusajaga õunad tuleb panna hoiuruumi tagaossa nii, et neid on kogu aeg võimalik kontrollida. Lühema säilivusajaga tuleb ettepoole panna, need tuleb enne ära tarbida. Säilitamise ajal kontrollitakse algul vähemalt paar korda kuus, alates detsembrist aga iga nädal. Haigustunnustega viljad tuleb kohe eemaldada. Õunu võib paigutada puitlaastude vahele või paberisse pakkida, et paremini säiliks ja haigused nii kergesti ei leviks, aga kontrollida on siis raskem.

Säilitamiseks on väga oluline õunu korjata õigel ajal ja ilusa ilmaga, seda on vaja teha väga hoolikalt. Mahakukkunud, plekilisi, kahjustatud või muljumisjälgedega õunu säilitada ei saa, need riknevad ruttu. Kui õuna koor ja kude muutuvad pruunitäpiliseks, siis on sageli põhjuseks liiga varane (talvine võralõikus), mis soodustab vesivõsude lokkamist. Õunad kasvavad normaalsest suuremaks, aga säilivad halvemini ja saak on väike. Õige võralõikus on väga oluline, kui ise ei oska, siis tuleb lasta teha seda spetsialistil. Üleväetamine või liiga hiline väetamine pole samuti hea, liigne kaaliumväetis takistab kaltsiumi omastamist mullast. Nii liiga varajane kui hilinenud koristamine halvendab säilimist. Juba õues või korjamisel kahjustada saanud õunad ei säiligi pikemalt. Sageli on viljad nakatunud juba enne korjamist.




Säilitamist raskendavad peamiselt laomädanik, puuviljamädanik, punakaste, ruugemädanik, hahkhallitus. Laomädanik on teravalt piiritletud, keskelt heledam pruun laik õuna pinnal, mis ulatub koonusjalt viljalihasse. Puuviljamädanik areneb õuna pinnal kiiresti, see on lai pruun mädane laik, tavaliselt on õun nakatunud juba aias ja haigus hakkab arenema juba esimestel säilituspäevadel. Kahjustab peamiselt sügis- ja suvisorte. Kui nakatunud viljad kohe eemaldada, siis edasi ei levi. Pruunkaste puhul kattuvad vilja seemned heleda seemneniidistikuga, mis levib seemnest viljalihasse. Õuna pinnale jääb vaid õhuke kahjustamata kiht. Ruugemädaniku puhul tekib õuna pinnale ovaalne või ebakorrapärane laik, heledapoolne ja veidi sisselangev, haarab suure osa viljast, võib moodustada ka kitsa vöötaolise riba. Algul muutub õun kurruliseks ja siis mustaks. Selle levikut on raskem piirata. Hahkhallituse tumepruun ebakorrapärane mädalaik levib kiiresti üle vilja. Kokkupuutudes levib kiiresti tervetele õuntele edasi, terve kast võib lühikese ajaga mädanema minna. Rohehallitus, nutthallitus, täpphallitus, rohemädanik, pruunlaiksus, ümarlaiksus, kuivlaiksus, roosahallitus on vähem levinud. Vilju kahjustab ka õunapuu-kärntõbi (nn. laokärn), mis hakkab arenema alles säilitamisel. Just haiguste rohkuse tõttu ongi õunu raske ületalve säilitada, neid peab regulaarselt ja tihti kontrollima, nakatunud õunad tuleb koheselt eemaldada.

Õunte säilitamise juures on oluline õigeaegne taimekaitse, õige taimekasvatus ja taimede hooldus, õigeaegne ja hoolikas koristus, õige säilitusrežiim, õige hoiukoht, järjepidev kontroll säilitamisel ja haigestunud õunte järjepidev eemaldamine. Ka õigeaegne säilitamise lõpetamine on oluline. Kui õunu on keeruline ja raske tervena ületalve säilitada, siis õuntest hoidiste tegemiseks on tohutult erinevaid võimalusi. Õunu saab hoidistada teiste puuviljade ja marjadega koos, võib teha püreed, mehu ja mahla, neid saab edukalt ka kuivatada. Korralikult ja õigetel tingimustel kuivatatud õunu on lihtne säilitada, säilitada saab paberkottides. Ka hoidistes ja kuivatatuna säilitavad õunad oma kasulikud omadused.




Telli pilt pildipangast failina või väljatrükitult. Fotod loodusest, asulatest ja hoonetest. Samuti makrofotod ja drooniga tehtud pildid.


 Vee tilkumine


 Valgejärve järv


 Vanalinna majad

Vaata kõiki pilte »   




NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.

Kui soovid lisada siia lehele sisuturundusartiklit kliki siia.

Seotud postitused